KotonaKylässä

MIKKOLAN NAVETAN DOKUMENTTIELOKUVASARJASSA OLLAAN KOTONA KYLÄSSÄ

Mikkolan Navetan syksyisessä dokumenttielokuvien sarjassa on teemana Maaseudun tulevaisuus. Eila Rannan kokoaman sarjan keskimmäisenä elokuvana nähdään lauantaina 10.marraskuuta alkaen kello14 Kiti Luostarisen tuottama ja ohjaama Kotona kylässä.  Vuonna 2010 valmistuneen elokuvan ohjaaja on mukana Navetalla keskustelemassa ja kertomassa, mitä kotikylään nykyään kuuluu.

Kiti Luostarinen asuu itse Luhangassa, jonka elämää elokuvassa seurataan. Kotona kylässä on ylistys keskisuomalaiselle Luhangalle, jonka elämänmyönteistä ja luonnonläheistä arkea seurataan kesästä kevääseen. Hurmaavien persoonien joukkoon mahtuu niin pilvenpaimentajaa kuin puunhalaajaakin. Vaikka ulospäin pikkuinen kylä voi vaikuttaa pysähtyneeltä, asukkailla riittää rientoja: lauletaan kuorossa, marjastetaan, tanssitaan laiturilla ja kaadetaan hirvi. Siteet kotiseutuun ovat lujassa.

Liikutus hiipii nuoren maanviljelijän ääneen sukupolvien kiertoa ja omaa vastasyntynyttä miettiessä. Onnellinen yhteisö ei synny itsestään vaan yhdessä toimivista ihmisistä. Pienessä pitäjässä jokainen on tarpeellinen ja kaikki tuntevat vastuunsa: tarkistetaan, palaako yksinäisen ikäihmisen kotona valo. "On kuin oman kodin ympärillä olisi toinen, avarampi koti", pohtii elokuvantekijä.

Yhteisön rooli ihmisten elämässä

Ohjaaja Kiti Luostarinen kuvaa rakkaudella oman kotikylänsä ihmisiä ja sen luonnon kauneutta. Dokumentin kylä Luhanka Päijänteen rannalla on yksi Suomen pienimmistä kunnista. Leivän perässä on muutettu muualle. Moni on kuitenkin jäänyt, ja muuttovirtaa käy myös kylän suuntaan.

Niin uusia kuin vanhojakin kyläläisiä yhdistää vahva toisista välittäminen ja rakkaus maahan, metsiin ja järviin. Kuinka ihminen voi tuntea olevansa kotonaan tässä maailmassa?

- Kuvaan tässä dokumenttielokuvassa pientä suomalaista kylää, Luhankaa, ja sen ihmisiä. Yritän hahmottaa sitä, kuinka ihmiset ovat paikassa, kuinka paikka on ihmisissä ja kuinka ihmiset muodostavat yhdessä paikan ja yhteisön. Yhdeksi keskeiseksi nimittäjäksi nouseekin yhteisön rooli ihmisten elämässä.

Pieni on kaunista

Elokuva on puheenvuoro maaseudulla asumisen ja siellä toimeentulemisen vähenevistä mahdollisuuksista tämän päivän Suomessa. Tehomaatalous ja EU:n politiikka ovat pakottaneet maaseudulla asuvia etsimään toimeentuloa muusta kuin ympäröivästä luonnosta.

-Harmaantuvan ja harvenevan väkimäärän kunnan on vaikea pysyä itsenäisenä kuntaliitosten kurimuksessa. Mutta kylässä elää vahvana tahto itsenäisyyteen ja usko siihen, että pienessä yksikössä asiat voidaan hoitaa sekä inhimillisesti että hyvin. Pieni on kaunista, sanoo Kiti Luostarinen.

- Kunnan vanhusvoittoisuudesta huolimatta näemme elokuvassa lapsia, joiden puheissa karhut ja hirvet ovat tuttuja hahmoja. Vanhempiensa tapaan lapsetkin välittävät luonnosta ja käyvät metsässä seuraamassa puiden vointia. Luonnon kanssa tasapainossa elämisen perinne ei ole maaseudulla katkennut.

- Itse olen mukana elokuvassa yhtenä kyläläisenä ja elokuvan kertojana. Ajattelen, että mitä syvemmälle yksityiseen mennään, sitä yleisempää löydetään. Tämä ei siis ole vain kertomus tästä kylästä. Tämä voisi olla mikä tahansa kylä, missä tahansa maailmassa. Haluan haastaa elokuvan katsojat pohtimaan sitä, kuinka ylipäätään ihminen voi tuntea olevansa kotonaan tässä maailmassa."

Kotona kylässä

Mikkolan Navetalla

la 10.11.2012 klo 14-16