Joulunavaus2013

JOULU SAAPUU LUOPIOISIIN JA RAUTAJÄRVELLE

Joulupukille ja tontuille kertyy näinä aikoina matkamittariin runsaasti kilometrejä. Ihan joka paikkaan ei ennätä joulunpyhinä, vaan reissuja pitää hiukan ennakoida ja suunnitella. Nykyään on Korvatunturillakin siirrytty tietokoneaikaan ja tarkat matkasuunnitelmat onkin laadittu tonttuexeliin jo hyvissä ajoin. Pyysimme Joulupukkia hiukan valottamaan matkasuunnitelmiaan.

  • Laskelmien mukaan saavumme tonttujen  kanssa Luopioisiin ensi lauantaina puolen päivän aikoihin. Tosin näyttää siltä, että joudumme hiukan hajoittamaan voimiamme, joten paikallisten tonttujen apu on enemmän kuin tervetullutta, kertoo Joulupukki valkoista partaansa sukien.
  • Korvatunturin vastaava matkajärjestelijätonttu on ollutkin yhteydessä LuopioistenYrittäjiin, Mikkolan Navetan väkeen, Kukkian Kädentaitajiin ja tietysti paikalliseen kouluun sekä MLL:n Luopioisten osastoon, jotta voimme koordinoida ohjelmamme, niin sanotusti tarkistaa kellomme.
  •  
  • Tarmokas matkatonttumme huomasi tässä yhteydessä, että Luopioisista itään sijaitsee aktiivinen Rautajärven kylä, joka sopii mainiosti saman matkaohjelman piiriin. Niinpä aikatauluista keskusteltiin myös Rautajärven kyläyhdistyksen, Rautajärven kauppakeskuksen sekä kyläkoulun kanssa. Niin ja tietysti oltiin yhteydessä Luopioisten kappeliseurakuntaan, varsinkin  kun vanhastaan tiedettiin, että siellä toimii kovasti laulutaitoinen kappalainen, kertoo Joulupukki.

Luopioisten koululta tonttukulkueeseen

Korvatunturin suunnitelmien mukaan Pukki siis saapuu Luopioisiin lauantaina 30.marraskuuta. Tuolloin on paikallisella koululla oltu joulumielellä jo aamuvarhaisesta. Klo 10 alkaen siellä toimii musiikkikahvila, jossa on myynnissä leivonnaisia. Kahvila on myös Joulupukin Luopioisten-vierailun ensimmäinen etappi. Perinteiset tiernapojat esiintyvät pariinkin otteeseen.

Kun on saatu vatsat täyteen joulutorttuja, lähdetään koko koulun väki kulkueessa kohti Luopioisten toria. Kuka tahansa voi liittyä mukaan kulkueeseen ja karkottaa talvista hämäryyttä kantamalla kynttilälyhtyä. Torilla sytytetään julukuusi. Sitten kulkue jatkaa matkaa kohti Mikkolan Navettaa.

Navetalla puuroa ja purtavaa, käsitöitä ja musiikkia

Navetalla onkin ollut villiä vilskettä, helinää helskettä jo aamukymmenestä. Kukkian Kädentaitajat ovat perustaneet joulutorin, jossa joululahjaostokset sujuvat kuin leikki. Taidelainaamo Kurkistus ja Jarmo Vesslinin valokuvia esittelevä hieno näyttely ovat tietenkin avoinna, samoin kirpputori. Kahvia, pullaa, glögiä ja pipareita mahtuu varmasti Joulupukinkin punaisen nutun alle. Toisen kerroksen kahvia ja pullaa voi käydä nauttimassa tunnelmallisessa Kahvila Pytingissä.

Ihana tuoksu leviää koko Navetalle ja luikertelee ovenraosta pihallekin. Joulupuurohan se tuoksuu ja kutsuu kansaa patojen äärelle. Niinkuin laulussa sanotaan: Jo valmiina riihellä (lue: Navetalla)tonttujen keittämä puuro jo on ja kaikki saapuu piiloistansa juhlan viettohon. Puuroa maistellessa sopii kuunnella kappeliseurakunnan tervehdystä ja yhtyä lauluun. Rautajärven koulun tiernapojat kajauttavat perinteisen ohjelmistonsa ja lapsille on järjestetty askartelua. Puuron ja pipareiden tuoksussa voi hiljentyä kuuntelemaan Navetan väen laulu- ja soittoesityksiä.

Juhlamessusta kirkkokonserttiin ja tiernapojat x ainaskin kaksi

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kello 10  solmitaan kirkkosilkit päähän ja hiljennytään juhlallisesti Luopioisten kirkon 200-vuotisjuhlamessussa.

Jouluinen meno jatkuu Rautajärvellä samaisena sunnuntaina. Joulupukin tietotoimisto ei vielä osaa vahvistaa, osuuko Rautajärvi tuona päivänä Pukin matkaohjelmaan, mutta se on ainakin varmaa, että Rautahovissa on joulumyyjäiset kello 11-14 ja että koulun tiernapojat esiintyvät.

Seuraavana lauantaina eli 7.12. joulumeno jatkuu Rautajärven  kauppakeskuksessa. Tarjolla on kello 9-15 joulupuuroa, pipareita ja glögiä ja jos joku ei vielä ole kuullut Rautajärven koulun tienapoikien  kajauttavan lauluaan, nyt on siihenkin  mahdollisuus.

Joulunajan menovinkit päättyvät Luopioissa ja Rautajärvellä Juha Metsäperän  konserttiin Joulunvalo ikuinen. Sen järjestävät sunnuntaina 8.12 kello 18 Luopioisten kirkossa Luopioisten Yrittäjät ja kappeliseurakunta. Konsertin myötä on hyvä laskeutua jouluun, hiljentyä hiljalleen ja antaa joulumielen tulla.