Arkkitehti Harri Metsälä / Lämpömuuri

Perinteiset uunit aidolla savilaastilla muurattuina.

Tulisijat suunnittelusta toteutukseen.

 

Uunit

 

Pystyuunit

Suorat uunit voivat olla pinnaltaan puhtaaksimuurattuja, rapattuja tai vaikka laatoitettuja. Sisällä on kuitenkin aina tehokas ja painava lämmönlähde,  sydänosa tulitiilestä ja runko punaisesta umpitiilestä aidolla savilaastilla muurattuna. Kuorimuuraus täydentää uunin ulkonäön ja mahdollistaa monimuotoisetkin persoonalliset lisämausteet käyttäjän ja kohteen luonteeseen sopivasti

 

Peltikuoriset pyöreät pystyuunit, ns. pönttöuunit ovat nykyisin useimmiten tehdasmaalattuja, mutta kuoret voi jättää peltipinnallekin tai maalata itse käsin vanhaan malliin. Pönttöuuni on tehokas ja siro lämmönlähde, se sopii uuteen ja vanhaan sisustustyyliin Tavallisesti uuni on halkaisijaltaan 70-80 cm ja korkeudeltaan 210 -250 cm.

 

Leivinuunit

Leivinuuni voi olla hellan yhteyteen muurattu pieni 'yhden pizzan uuni' tai suurta tupaa hallitseva kolmenkymmenen leivän mahtiuuni. Jokainen uuni suunnitellaan yksilöllisesti paikan ja tarpeen ehdoilla. Leivinuunin yhteydessä voi olla myös perinteiseen malliin avotakka tunnelmaa, valoa tai jopa keittämistä varten. Pienissä leivinuuneissa savukaasujen kierto on useimmiten järkevintä tehdä sivukanavien kautta, suurissa uuneissa tavallinen malli on perinteinen putkiuuni. Leivinuuni, jos mikään, on omiaan muurattavaksi persoonalliseksi ja talolle leimaa antavaksi kodinhengeksi!

 

Takat

Avotakat ja varaavat takat ovat pystyuunin erikoismuotoja, joissa savukaasujen kierto on joko pysyvästi tai säädöllä yksinkertaisempi kuin pelkässä lämmitysuunissa. Avotakka on turhaan leimattu lämmönhukkaajaksi, pitkän piipun avulla voi avotakastakin tehdä varaavan tulisijan.

 

Aito savilaasti 

 

Aidossa savilaastissa on vain tiilentekoon soveliasta savea, muuraushiekkaa ja vettä. Aito savilaasti on riittävän joustavaa kestämään uunin rajuja lämpöliikkeitä vuosikymmeniä. Teollisiin saviuunilaasteihin on lisätty muurausta helpottavia lisäaineita sekä sementtiä, joka tekee laastista liian kovaa.

 

 

LÄMPÖMUURI

Harri Metsälä

044 967 8283


harri.metsala@luukku.com

www.mikkolannavetta.fi

Kuhmalahden kotiseutumuseon "uutta vanhannäköistä" leivinuunia viimeistelemässä

 

Arkkitehti Harri Metsälän Lämpömuuri -yritys korjaa myös vanhoja tulisijoja - jopa pönttöuuneja.